Compositie Matthijs van der Veer, Theatervoorstelling stichting Peerd, regie Cora Broekhuizen.

Over:
De Leste Man van Torum was een theatervoorstelling die plaatsvond op een boot op de Dollard. De voorstelling start als Butterfahrt en legt door een opvallende “gast”, Jaarfke den Doolaart, al vrij snel het zwaartepunt op de door overstromingen verdronken dorpen in het Dollardgebied. Jaarfke is een myhtische figuur die terug wil naar zijn geboortedorp Torum, dat in 1509 is opgeslokt door de Cosmas en Damianusvloed.


De componist werd voor deze voorstelling geselecteerd middels een pitch. Dit was het werk op basis waarvan ik de voorstelling ben gaan doen.


In deze slotvideo van de voorstelling, die werd geprojecteerd op de sluis, is te zien hoe Jaarfke op zijn slikslee over een zandplaat richting het reeds verdronken Torum reist. Halverwege de voorstelling heeft hij namelijk de boot verlaten.


Deze slotmonoloog van reisleidster Sofie (repetitieopname) verhaalt over die alles verwoestende vloed. De foto’s die deze audio opname begeleiden zijn tijdens verschillende voorstellingen gemaakt door Bart de Graaf.

Crew:
Regie – Cora Broekhuizen
Spel – Miranda Bolhuis en Wilt Stel
Productie – Ron Glasbeek en Theo de Groot
Tekst – Ronald Ohlsen
Muziek – Matthijs van der Veer
Video – Bernd Eilst
Vormgeving – Maria Koijck
Techniek – Edzo Smid en Harry Voornhout
Schipper Heffesant – Eppie Talstra
Schipper FL7 – Jacob Gernaat
Waddencruises – Johan Lubbers
PR en kaarverkoop – Philipien Bos
Vormgeving flyer – Thea Warringa